Alkor Draka

Draka Polymer Films B.V. is producent van flexibele kunststof folie die voor verschillende doeleinden binnen de kantoorartikelen en de technische markt kunnen worden ingezet. Het wordt gebruikt voor ordners, insteekmapjes, agenda’s, fotoalbums, koffers. De hoogste prioriteit binnen het productieproces is het leveren van kwaliteit. Om deze kwaliteit te kunnen waarborgen en beter in te kunnen spelen op het productieproces moest er een efficiency slag gemaakt worden. In gesprek met Rene van Diemen over de weg hier naartoe.

Houtje Touwtje Registratie

Draka Polymer Films B.V. werkte met een ERP pakket [MFG Pro] waar bepaalde modules niet erg sterk van waren. Met name de registratie van tijden en aantallen aan de productielijnen, zijn destijds gebouwd door een hobbyist met een voorliefde voor Access. Echter zonder vooropgezet plan of met een bepaald doel. Eerlijkheidshalve kunnen we wel stellen dat het een houtje touwtje oplossing was. Deze eigen oplossing werd steeds groter, door het enthousiasme waarmee eraan gesleuteld werd. Op een zeker moment waren we zo ver dat er -buiten ons reguliere, door IT ondersteunde systeem om- een registratiesysteem was ontstaan om gegevens vast te leggen. Dit registratiesysteem werd op een gegeven moment ook gebruikt om de gegevens naar MFG Pro te sturen, zodat we niet alles dubbel in hoefden te voeren, maar dat was toen veel te beperkt. Je hebt tenslotte te maken met een niet gestructureerde, niet door ons ondersteunde database waarvan je gegevens wilt gebruiken die dienen als basis voor je bedrijfsrapportages, administratie en boekhouding. Het is te beperkt en nog belangrijker; niet waterdicht.

Nadat Microsoft een aantal updates had doorgevoerd werkten bepaalde modules vanuit Access niet goed meer. We hebben toen besloten dat we opnieuw moesten beginnen met de registratie. Deze registratie is belangrijk, want we hebben nu 4 grote productielijnen en nog 8 kleinere nabewerkingslijnen. Op al deze machines zit een scherm met een vast programma. Deze is direct gekoppeld aan ons ERP systeem. Aangezien we MFGPro niet zo prettig vonden werken wilden we er wel wat tussen hebben dat het systeem gebruiksvriendelijker maakt.

Gebruikersdagen

Tijdens de gebruikersdag van MFGPro sprak ik behalve met collega-bedrijven die dit ERP systeem gebruiken ook met Peter. Eigenlijk had ik hem al eerder gesproken en dat klikte. Op een zeker moment kwamen we over ons probleem te spreken. Hij kwam met een oplossing die hij bij een soortgelijk productiebedrijf als dat van ons had ontwikkeld. Kort daarna heeft hij allerlei dingen die zij doen laten zien. Gebaseerd op het systeem dat hij bij een ander bedrijf heeft gebouwd hebben wij toen besloten dat ook bij ons te implementeren. We waren simpelweg geïmponeerd door de manier waarop zij dit bij het andere bedrijf hadden opgelost en dachten: dat willen wij ook! Het betrof geen kant en klaar pakket, maar het was een soortgelijk bedrijf met hetzelfde ERP pakket. Met minimale aanpassing dachten wij dit ook bij ons te kunnen implementeren.

“Het no-nonsense verhaal zoals ik dat van 4EF ken spreekt mij aan!”

We hebben het uiteindelijk ook breder opgezet. Niet een paar mensen, maar ook het hele bedrijf; de ploegchef’s, de machinevoerders erbij betrokken bij de ontwikkeling daarvan. Onze IT afdeling bestond vroeger uit 8 mensen. Inmiddels zijn we nog maar met 2,5, omdat we heel veel hebben uitbesteed. Mensen zijn weggegaan of met pensioen gegaan, dus we hebben veel uitbesteed aan andere bedrijven. 4EF is er daar een van en niet onbelangrijk. Zij ondersteunen ons op meerdere vlakken. Toen onze systeembeheerder wegging zocht ik daar een oplossing voor. Die dacht ik te vinden in een bedrijf bij ons uit de buurt, maar dat ging niet erg goed. Het bleek op den duur dat ik vaker bij 4Ef aan moest kloppen, omdat het bedrijf dat dit moest beheren hier niet goed uitkwam. Hierdoor heb ik besloten het beheer van ons systeem ook bij 4EF neer te leggen. Dat is nu zo sinds juli 2013.

U roept, wij draaien!

Bij Draka Polymer Films B.V. hebben we 4 productielijnen waar het folie in eerste instantie op wordt gemaakt. Om tot een eindproduct te komen worden de grondstoffen gemengd en gaan vervolgens als een soort pasta door die walsen. Dat gaat over een lengte van 20 meter. Na het walsen wordt het geplet en eventueel voorzien van een nerf of een logo. Aan het eind van de lijn is het afgekoeld en wordt het op een koker gewikkeld. Wij maken rollen van maximaal 1,4 meter breed en meestal tussen de 50 of 100 meter lang. Soms zelfs tot 3000 meter! We produceren folie aan de hand van de wensen van onze klant en zij maken daar dan vervolgens de omslag van agenda’s, ordners of fotoalbums van. Wil onze klant een folie die aan beide kanten een andere kleur heeft? Dan maken we eerst de een, dan de ander en plakken dat vervolgens op de lamineer-afdeling aan elkaar.

Alkor Draka op groot scherm

Wat 4EF voor ons heeft gedaan is een scherm bouwen bovenop ons ERP systeem. Hierop worden de rollen die klaar zijn als volgt geregistreerd: deze order is om deze tijd gestart, we hebben zolang nodig gehad om alles in te stellen, er zijn storingen geweest met een uitgebreide uitleg en categorisatie, we hebben zolang nodig gehad om te draaien, dan hebben we zoveel rollen materiaal gemaakt, we hebben zoveel uitval gemaakt en er zijn de volgende walsen en snelheden gebruikt. Dat wordt allemaal ingevoerd in het programma en al die gegevens worden dan naar ons ERP systeem gestuurd om dat daar de afboekingen van grondstoffen en voorraad bij te kunnen werken, alsook de boekhoudkundige transacties die nodig zijn.

Al deze informatie is terug te zien op een groot scherm. Via dit scherm kunnen onze mensen ook eenvoudig gegevens over de verpakking opvragen [daar wordt namelijk automatisch een foto van getoond] of inzien hoe het proces is verlopen. Wat prettig werkt is het overzicht op het scherm, ook van voorgaande producties van dat artikel. Door het gebruik van kleuren zie je meteen of iets goed of fout is gegaan. Het is hierdoor veel gebruiksvriendelijker en begrijpelijker dan we gewend waren. Het is mooi om te zien dat 4EF van een ERP systeem waar niemand iets van wilde weten door de gebruikersonvriendelijkheid en visualisatie iets heeft kunnen maken dat iedereen nu met gemak gebruikt. Zelfs zonder te weten dat ze in dit systeem werken.

Naast het gebruiksgemak en de zichtbaarheid was ons doel natuurlijk de efficiency verhogen; die is op tijd en op materialen sterk verbeterd. Je probeert de producties zo op elkaar te plannen dat het zo gunstig mogelijk is (bijvoorbeeld geen wit na zwart en andersom). Dat staat nu ook standaard zo ingesteld, maar wel met de flexibiliteit om hiervan af te wijken. We hebben ook de gegevens die in het systeem worden ingevoerd ontsloten middels Qlikview. Hiermee kunnen we nu goede overzichten maken of inzoomen op iets dat belangrijk is. Het is zodanig ingericht dat zelfs mensen aan de lijn kunnen kijken wat er tijdens het proces 2 maand geleden is gebeurd. Het systeem zoals we het hebben laten maken door 4EF gebruiken we nu 6 jaar. In die 6 jaar is er steeds meer bijgekomen. Maar dan op een goede manier. Het gebruikersgedeelte is op een professionele manier vastgelegd en in de software zelf hebben we voldoende inzicht.

Ervaring?

Goed! We spreken zo’n 2x per jaar af om alles te evalueren en door te spreken. Het meeste contact heb ik met Peter en Maaik en dat werkt prettig. Toen we begonnen met dit systeem was er nog wel een ‘dingetje’ te overbruggen. Van oudsher is Draka Polymer Films B.V. een 24-uurs bedrijf dat werk met een 3- ploegendienst, ook in het weekend. Met dat laatste zijn we sinds enige jaren gestopt, maar de productielijnen moeten wel op tijd opgestart worden. Het zijn machines die je niet zo even aanzet.

Toen we begonnen met de implementatie had je niet de tijd om uit te proberen, het moest in een keer goed. Zowel 4EF als ik zijn hierbij aanwezig geweest. Dat hield in om 22 uur, maar ook om 6 uur bij de overgang van de ploegen. In het weekend hebben we voorbereid, maar uiteindelijk zijn we op donderdag gestart en waren we op vrijdag klaar. Het feit dat ze dag en nacht beschikbaar waren was heel prettig! Nog steeds zijn ze zeer flexibel en snel.

Samenwerken met kleinere bedrijven die betrokken zijn en snel kunnen schakelen wanneer er iets aan de hand is vind ik echt een meerwaarde. Toen we een stukje kennis kwijtraakten binnen ons bedrijf kon ik bij een groot software bedrijf terecht; eerst kwamen er 2 mannen in 3-delig grijs aanzetten. Daar heb ik geen zin in. Je maakt afspraken met een bedrijf en dat moet dan gebeuren. Op basis van wederzijds vertrouwen. Het no-nonsense verhaal zoals ik dat van 4EF ken spreekt mij aan.