4Efficiency Services BV

Slim registratiesysteem leidt tot enorme besparingen

Slim registratiesysteem leidt tot enorme besparingen

Wanneer er in een productieproces efficiënter moet worden gewerkt is het toepassen van DPS aan te bevelen. Wij zetten DPS in bij productiebedrijven die toe zijn aan verandering; efficiënter werken, kosten besparen of beiden natuurlijk. De organisatie moet er klaar voor zijn. DPS is qua kosten en technische implementatie zeer laagdrempelig, maar het vereist commitment van de hele organisatie om het succesvol te mogen noemen. DPS kan gezien worden als middel om real time de prestatie van de productielijn(en) te volgen. Handig? Zeker!

Hoe het werkt? In het ERP systeem, of een ander zelfstandig systeem, zit de planning. Deze planning, al dat niet gegenereerd door MRP of handmatig gemaakt op basis van aanwezige behoeftes, moet bekent worden gemaakt op de productievloer. Door implementatie van DPS wordt deze planning gekoppeld aan de automatische werkorder registratie van de productie lijnen. En dus inzichtelijk!

Realtime prestaties volgen
4EF is voorstander van een papierloze productieomgeving. Althans; zo veel als mogelijk is. DPS maakt het mogelijk om alle benodigde gegevens via een scherm digitaal beschikbaar te stellen. Denk hierbij aan instellijsten, verpakkingsvoorschriften, stuklijsten, etc. Doordat DPS integreert met de productie machine kunnen zaken zoals productietijd, storingen, aantallen en uitval worden teruggekoppeld aan het ERP systeem om zodoende de productieregistratie te automatiseren. Met deze registratie kan realtime de prestatie van de machine worden gevolgd en de OEE worden berekend. Een storing is dus direct en duidelijk zichtbaar op het digitale scherm!

‘Big Brother’ stuurt bij
Wanneer het fout dreigt te gaan grijpt DPS in. Dit heeft invloed op de werkwijze van de operator. Om terug te komen op onze eerdere stelling dat er commitment nodig is van de hele organisatie; dat heeft alles te maken met deze ‘werkwijze’. Medewerkers kunnen door invoering van DPS het “big brother is watching” gevoel krijgen. Het is daarom goed voorafgaand aan de implementatie kenbaar te maken dat het geen controle, maar een efficiencyslag is. Én dat er wellicht een andere manier van werken noodzakelijk is. Dit zou in beginsel kunnen leiden tot enige weerstand.

Mens & machine in optima forma
Het is echter voor een goed doel. Met DPS worden niet alleen besparingen gerealiseerd en effectief werken gestimuleerd. Het vergroot ook de productiecapaciteit. Dit heeft alles te maken met de optimale combinatie van mens & machine. Wij hebben DPS een aantal keren ingezet om de werkvoorbereiding volledig te automatiseren. Hierdoor is de foutkans geminimaliseerd en het productieproces geoptimaliseerd.

Besparing voor de gehele organisatie
DPS is modulair uit te breiden met modules die de volledige organisatie efficiënter en effectiever maakt. Door te koppelen met bijvoorbeeld de technische dienst, HR, planning en voorraad kan er organisatiebreed samengewerkt worden. De besparing die dit oplevert is enorm. Benieuwd wat uw organisatie kan besparen? Wij meten het graag met u door.

 

 

 

 

 

 

Sluit Menu