Software op maat; kostbaar of juist betaalbaar?

Software op maat; kostbaar of juist betaalbaar?

Regelmatig komen we bij bedrijven om een upgrade door te voeren en krijgen we te horen dat ‘al het maatwerk er uit moet’. Standaard software lijkt de norm te worden binnen veel bedrijven. Wij vinden dat bijzonder, want je bent als bedrijf toch ook niet standaard? Software moet er voor zorgen dat de organisatie als geheel effectief en flexibel kan werken. Dan is software op maat toch júist goed?
Oké, wij begrijpen best dat je bij maatwerk al gauw het gevoel krijg een diepte investering te moeten doen. Maar wees eerlijk; wat kost een beetje standaard software pakket al? Die zijn niet goedkoop. Het moet samengesteld en geïnstalleerd worden, uitgebreid of ingeperkt worden bij wijzigingen in je personeel. En je betaald per licentie. Zeker bij een middel tot groot bedrijf zullen de kosten voor standaard al gauw behoorlijk zijn. En dan hebben we het nog niet gehad over de hoeveelheid functionaliteiten die je niet gebruikt, maar waarvoor je wel betaald. Óf juist de functionaliteiten die je graag had willen hebben, maar die ontbreken. Deze functionaliteiten worden ingeschoten via de helpdesk, op een wishlist geplaatst en bij voldoende animo wordt het traject opgestart. Irritant toch, dat wachten?
In verhouding is maatwerk software zeer betaalbaar en als je het goed doet levert het je zelfs geld op. Écht!
Nee, dan de voordelen van -erp systeem- software op maat; speciaal ingericht naar de wensen van het bedrijf, een ongelimiteerd aantal gebruikers, bevat geen overbodige functie en heeft minder updates dan een standaard pakket. Is er een keer wat aan de hand? Dan krijg je -in ons geval-  direct een van onze programmeurs aan de lijn die je snel en eenvoudig verder kunnen helpen. Betreft het een noodgeval waar je niet telefonisch doorheen kan worden geleid? Dan loggen wij vanaf afstand in, waardoor je organisatie in no-time weer operationeel is. Fijn!
Wanneer kies je voor software op maat?
  1. Er is geen goede software beschikbaar
  2. De software moet aansluiten als een maatpak
  3. Innovatie en leiderschap zijn een belangrijk voor je bedrijf
  4. Als je verschillende software met elkaar wilt verbinden
  5. Om draagvlak binnen het bedrijf te bewerkstelligen
Goed maatwerk verdient zichzelf terug; absoluut. Om dit voor elkaar te krijgen is het wel van belang dat er vooraf goed wordt nagedacht over het te bouwen maatwerk. Wat zijn je doelstellingen? Wat wil je bereiken met de software? Welke restricties legt de gebruikte hardware op? Wat willen de belanghebbenden? Kortom; start vanuit een functioneel plan.
Dit plan analyseert de huidige werkprocessen, brengt het gebruikersgedrag in kaart en adviseert over de te ontwikkelen software. Alleen met een weloverwogen en van meerdere kanten belicht plan komt maatwerk goed tot zijn recht. Veels te vaak zien wij bedrijven die tijdens het bouwen nog zaken om willen gooien of er überhaupt nooit over nagedacht hebben. Kijk; dan snappen wij best dat maatwerk als kostbaar wordt gezien. Elk goed onderbouwt en uitgevoerd stuk software op maat is van onschatbare waarde voor organisaties. In verhouding is het zeer betaalbaar en als je het goed doet levert het je zelfs geld op. Écht!